Museum De Kijkzolder.


Interessante Bijzonderheden

Een pater Franciscaan en een zuster Franciscanes van Bennebroek sieren ons museum.

De Franciscanen hebben de parochie Wijchen bediend vanaf 1675 tot 2003. De Zusters van Bennebroek, van het klooster Tienakker, gaven les op de lagere school.

 

Sinds kort staat er een priester wereldheer met toga en bonnet naast de franciscaanse priester.

 

Ook de koetsier van de begrafenis-koets is in vol ornaat aanwezig.
Een bijzonder onderdeel van onze collectie is een altaarretabel. Het vormde als schilderij een onderdeel van het Maria-altaar, dat vóór 1936 in de Antonius Abt kerk stond. Bij een uitbreiding van de kerk met twee kleine zijbeuken kwam dit retabel op de zolder terecht. Daar "ontdekten" we het in 2001. Het stelt de legende voor van de H. Dominicus, die van Maria uit de hemel de Rozenkrans ontvangt. Dit schilderstuk werd onlangs gerestaureerd door dhr. Broekhof, voorheen restaurateur van het Nijmeegs Valkhofmuseum.De H. Jozefkerk van Alverna schonk ons een monstrans. In het verzorgingshuis St. Jozef in Wijchen verdween de eigen kapel. Daarvan kregen we de kruiswegstaties en de kelk.

Uit het gastenboek.


Proficiat met dit bekroonde werk (Parochiebestuur De Hoeksteen);

Je hebt wel een week nodig om alles te zien, schitterend (J.v.W.);

Monnikenwerk. Van historische waarde voor Wijchen. Ik herken er veel van (K. L.); Het verleden leeft weer. Prachtig (G.T.);

Fantastisch dat op deze wijze cultuurgoed behouden blijft (G. en G. B.);

Een pracht idee en heel goed uitgewerkt (F. v. Z.);

De Hoeksteen heeft haar rijke roomse museum, wat bijzonder is. (A.L.);

Dankbaar voor de totstandkoming van dit prachtige museum; een mooie verzameling kostbare herinneringen; Het was heel erg interessant. Ik wist eigenlijk nog bijna niets over de kerk van vroeger (H. C.);

Het was leuk om van allerlei oude dingen te zien (Vormselgroep);

Het is heel mooi, dat er zoveel bewaard blijft van het kerkgebeuren (R. B-W.);

Op deze onstuimige, stormachtige zondagmiddag was het bezoek aan dit museum een rustpunt. Prachtig, uniek en met de enthousiaste uitleg.. (C.L.)