Museum De Kijkzolder.


De Specials in ons museum

Onze collectie kent vele soorten attributen, die allen een min of meer grote rol gespeeld hebben in de godsdienstige beleving van gelovigen. Al die objecten dragen bij om de bedoeling  van ons museum tot uitdrukking te brengen. Daarin laten we zien hoe kerk en geloof het leven van parochianen, gezinnen en soms van een heel dorp van de vroege morgen tot de late avond bepaalden. 


In die grote verzameling treffen we bijzondere collecties van dezelfde soort voorwerpen. Denk maar aan de rozenkransen. Met enige regelmaat richten we daarvoor speciaal een tafel en wand in. Een “Special”, waarin ons museum de bijzonderheden van zo’n speciale collectie toont.


Zo hebben we in het verleden “Specials” getoond o.a. over * rozenkransen; * kruisbeelden;  * bidprentjes; * kerstprentjes; * engelen en * kerststallen. Het zijn kleine, mooi uitgebeelde exposities met een grote informatieve waarde.


Onderstaand meer info over onze huidige Special ICONEN.


Telkens als we een Special tonen wordt dat hier vermeld.

ICONEN

Wat is een icoon?

(klik voor vergroting)


Het woord icoon kan teruggevoerd worden op het Griekse woord eikon (εἰκόνα), dat met beeld, afbeelding en evenbeeld te vertalen is. Beroemde film- pop- en sportsterren worden ook wel iconen genoemd, maar in ons museum zult u alleen heiligenafbeeldingen uit de Russische, Griekse en Byzantijns orthodoxe kerk zien.


In ons museum is ook veel literatuur op het gebied van iconen terug te vinden. Naast de prachtige kleuren van de afbeeldingen zijn er boeken ter inzage waarin de geschiedenis en het vervaardigen van iconen wordt beschreven.


Ook op het internet is veel over iconen terug te vinden. Een goed gedocumenteerd artikel is bijv.: http://www.vierdanhetleven.nl/34214%20Achtergrond%20iconen.html


Veel van de in ons museum aanwezige iconen zijn geschilderd door Jeanne Jeurissen, iconen-schilderes te Wijchen. Haar doel, het bereiken van een mystieke, spirituele en contemplatieve sfeer, wordt met deze expositie volledig bereikt.


Laat u niet weerhouden en geniet van de kleurenpracht van  deze unieke expositie.